Dat smaakt naar meer
Of je nou van sleutelen, lassen of programmeren houdt: in de voedingsmiddelenindustrie werk je aan machines die miljoenen mensen elke dag eten bezorgen. Van hightech baklijnen tot slimme verpakkingsrobots, hier draait alles om precisie, innovatie en teamwork.
‘Mijn oom zei: als je van schone, fijne techniek houdt, moet je bij ons komen’
Twan Schildhuis is mechatronisch monteur bij Kaak Dough Technology in Nieuwkuijk. Hij kwam hier terecht via zijn oom.
‘Mijn oom werkte bij een producent van deegbereidingssystemen en zei: als je van schone, fijne techniek houdt, moet je bij ons komen. Zo rolde ik de voedingsmiddelentechnologie in. Nu werk ik bij Kaak, waar we complete lijnen voor industriële bakkerijen bouwen, inclusief service en onderhoud.
Ik doe bijna alles: samenstellen, opbouwen, testen, programmeren, installeren en storingen oplossen. Dat maakt het werk superafwisselend. Binnenkort mag ik doorgroeien naar de tekenkamer, maar eerlijk gezegd vind ik het sleutelen nog té leuk. Eén ding weet ik zeker: hier wil ik blijven. De industriële automatisering past echt bij mij.’
‘Altijd weer mooi als het eerste snoepreepje van de band rolt’
Peter van Deurzen is procestechnoloog bij Orangeworks in Oss. Vroeger was hij banketbakker.
‘Ik was banketbakker, maar na een brand in mijn zaak wilde ik iets anders. Dankzij mijn kennis van chocolade kon ik bij Mars aan de slag als productontwikkelaar. Met verschillende trainingen groeide ik door tot procestechnoloog.
Nu werk ik bij Orangeworks, waar we productielijnen bouwen voor de snackindustrie wereldwijd: industriële bakkerijen en snoepgoedfabrikanten. We testen de lijnen in Nederland en installeren ze bij de klant. Daardoor reis ik veel en leer ik andere culturen kennen. Maar het allermooiste van mijn werk vind ik nog altijd het moment dat het eerste snoepreepje van de band rolt. Heerlijk.’
‘Elke las moet honderd procent goed zijn, hygiëne is alles’
Jesse van der Meulen is lasspecialist bij Wennekes Welding Support in Mill. Hij zocht uitdaging, en dat heeft hij hier gevonden.
‘Ik wilde een bedrijf waar ik veel kon lassen en uitdaging kreeg. Zo kwam ik bij Wennekes terecht, specialist in rvs-leidingwerk, skidbouw en rvs-constructies voor klanten als Nutricia, Heineken, Mars en Aviko. In onze werkplaats las ik prefab leidingwerk en frames, maar ik sta ook regelmatig op locatie voor montage en laswerkzaamheden. Dat maakt het werk afwisselend en brengt me op mooie plekken.
In de foodsector moet elke las perfect zijn: zonder verkleuring, met perfecte doorlassing. Hygiëne en maatvoering zijn cruciaal. Dat vraagt concentratie en precisie, en dat ligt me goed. Ik leer hier veel en krijg de ruimte om door te groeien. Volgend jaar rond ik mijn opleiding werkvoorbereiding af, daarna wil ik voorman worden.’
‘Achter een simpel broodje in de supermarkt zit heel veel denkwerk’
Stan Biemans is bakery technologist bij Rademaker in Culemborg. Hij gaat voor de absolute top in zijn vakgebied.
‘In het Technology Centre testen we hoe we klantproducten op onze lijnen kunnen maken. Ik heb altijd al iets gehad met voedingsmiddelentechnologie. Na mijn bakkerijopleiding studeerde ik Food Technology aan de HAS. Wat voor de consument een simpel product lijkt, is in werkelijkheid het resultaat van veel denkwerk, testen en techniek achter de schermen. We innoveren en leren continu.
Vanmorgen stonden we met tien slimmeriken rond een machine om te bedenken hoe we hem efficiënter konden laten draaien. Iemand oppert een briljant idee, en daar leren we allemaal weer van. In de toekomst wil ik graag de master Food Technology in Wageningen volgen. Dat is echt de top op dit gebied.’