Terug naar overzicht

Koken zonder Kijken

Wat krijg je als je robotica, sensortechniek en een flinke portie studentenfrustratie bij elkaar gooit? Een keuken die zélf kookt. Bij Eatch in Zaandam staat de eerste ‘Robokok’ ter wereld: een machine die per uur tot vijfhonderd verse maaltijden bereidt in kleine pannetjes. En dat smaakt beter dan je denkt.

16 december 2025
Blog

Mark Hage, hoofd Technologie en Operatie, weet nog precies wanneer het idee ontstond. Twee studievrienden waren klaar met de smakeloze kant-en-klaarhappen uit de supermarkt. ‘Toen vroegen ze zich af: waarom krijgt een chef het wél lekker? En kunnen we dat principe niet automatiseren? Zo is onze machine ontstaan.’

Net als in een pretpark
De Robokok hoeft, anders dan een echte chef, niet telkens te controleren of alles goed gaat. De autonome keuken van Eatch werkt volledig automatisch. Aan de ene kant gaan de ingrediënten de machine in, aan de andere kant de sauzen en kruiden. Alles komt terecht in kleine pannetjes die soepel ronddraaien, als gondels in een pret­- park. Daardoor blijven smaak en knapperigheid precies zoals hoort. Per uur levert de machine tot vijf­honderd versbereide maaltijden op. En na het koken? Dan maakt het systeem zichzelf schoon. Een kind kan de was doen.

Flinke puzzel
Maar zo simpel als het klinkt, was het zeker niet. Het ontwikkelen van de kookrobot bleek een complexe research & development klus. ‘Hoe zorg je ervoor dat de dispenser goed werkt? Dat ingrediënten heel blijven? Dat er niets aanbrandt?’ vertelt Mark. ‘Daar zijn echt heel veel weken testen met verschillende ingrediënten in gaan zitten.’ Volledig automatisch koken betekent niet dat er helemaal geen mensen meer nodig zijn. ‘De machine moet natuurlijk bijgevuld worden’, zegt Mark. ‘En de maaltijden moeten worden ingepakt en verdeeld over de kratten voor de verschillende locaties.’ Die locaties zijn vooral cateringbedrijven, ziekenhuizen en bedrijfskantines. Maar Eatch kijkt verder. Het bedrijf wil de techniek achter deze nieuwe manier van koken verkopen en de machines wereldwijd uitrollen.

Nooit klaar
Mark ziet een grote toekomst voor de Robokok. De combinatie van robotica, maatwerk en duurzaamheid maakt het systeem uniek. ‘Met onze robot kun je echt on-demand koken. Je werkt in kleine batches, dus je hebt geen voedselverspilling meer. En alles is elektrisch, dus heel duurzaam.’ Maar, zo weet Mark, klaar is het nog lang niet. ‘Het kan altijd makkelijker en slimmer. We willen meer maaltijden per uur maken en onder­zoeken hoe we AI kunnen inzetten. De machine is nooit af.’